Author Topic: 24v unit has always red diode on 2 week not charged  (Read 1768 times)

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
24v unit has always red diode on 2 week not charged
« on: April 24, 2015, 10:51:35 PM »
I hooked this one to the other system that is 12V & in 2 days it's green , so I changed it with the 12v one that has been on the 12v system for months & now it's doing the same as the orignal 24v system . Every day for all of last week sun & tee-shirt weather , float by 11AM the green 100% is lit at 10AM last week , while the classic WBjr says 80~94% or abouts when im checking. I never ever have I seen a green (this is the weeks side diodes) been red for a month !! , I did see a yellow diode once ,, but every day the WBjr is stating fully charger at 27~28 volts ..I use these as a quick drive by check .

VT
« Last Edit: May 04, 2015, 11:05:04 PM by CDN-VT »
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.

Westbranch

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2532
  • Building System (sort of) 1 weekend at a time
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #1 on: April 25, 2015, 12:08:07 AM »
VT,  are they FLA's?  Got any SGs? sounds like the absorb is not long enough for a start.
KID FW1811 560W >C&D 24V 900Ah AGM
CL150 29032 V.2126-NW2097-GP2133 175A E-Panel WBjr, 3Px4s 140W > 24V 900Ah AGM,
2 Cisco WRT54GL i/c DD-WRT Rtr, NetGr DS104Hub Hughes 1100 Sat. Modem
Cotek ST1500 Inv  want a 24V  ROSIE Inverter
OmniCharge3024  Eu1/2/3000iGens
West Chilcotin 1680+W to come

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #2 on: April 25, 2015, 11:03:49 PM »
Yes FLA's & now back at the ranch/farm I'll get time & numbers . Were in Hatching mode with many sets

VT
Edit add : AbV 28.9 for 2:45 Hr EqV 29.8 @ 1:35hr FlV 27.4 and Im normally at 98-100% at 11:30 -noon on semi sunny days , today was gray & hit float at 2-3pm . I have the WBj set on 660 AH & 82 % efficiency .

I know If i stick this BCM on the 12 V system it will bee green light in 2 days & I'll never see the yellow one.

Im thinking that the parameters on the 24V end are off some wheres. I'll get the SG's next break. This will take time due to I need to be left alone !! to do this safely & in correct order to log.

VT

Another 12 hachins today  , It will be noisy in 2 months here , ducks are next
« Last Edit: April 26, 2015, 08:00:44 PM by CDN-VT »
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2631
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #3 on: May 18, 2015, 01:50:53 AM »

You might crank up the Absorb voltage a bit and let it run for a couple of hours
and see if that makes the LED go off.

You did set the jumpers correctly, right ?   That makes me think of an idea....

If you are using flooded LA batteries, maybe try setting the jumpers for a lower
voltage satisfied battery and see if the LED goes off with a normal Absorb.

boB
K7IQ

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #4 on: June 19, 2015, 12:21:57 AM »
Thanks Bob , Yes checked the jumpers , & absorb is set at 2.59 mins , So Ill try the jumpers .. We will see !!!
VT

Reset it also . been busy with LIFE
I just got back from eastern smelly work.
« Last Edit: June 19, 2015, 12:33:46 AM by CDN-VT »
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #5 on: June 21, 2015, 01:28:57 PM »

You might crank up the Absorb voltage a bit and let it run for a couple of hours
and see if that makes the LED go off.

You did set the jumpers correctly, right ?   That makes me think of an idea....

If you are using flooded LA batteries, maybe try setting the jumpers for a lower
voltage satisfied battery and see if the LED goes off with a normal Absorb.

boB

Mr boB
I did the jump switch to the AGM and the next day Im in green on both lights ..
Perfect , so now I'll lower the absorb back down in time .

Thanks , I can use the telescope & view it in the winter.
VT
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: 24v unit has always red diode on 2 week not charged
« Reply #6 on: July 07, 2015, 05:03:35 PM »
Update , This is working as it should , We are using the system as designed & things were going great after the changing the pins to AGM . then the fires started & I haven't seen a clear sky or a Non-Orange sun for a week . The lights are in Red & we have had to have the gen/inverter on them for a few hrs.. SO it's working as I planed , but I can't view the BCM from the ranch due to smoke haze , sometimes visibility is less that a 500 yards and then is back to less than a mile / KM .

VT

Edit after a few fort-nights plus
I find the 12V , 48V sets quick & the 24V takes longer , since I run a few systems here. I will be dropping all 12Vdc & using converters on switched systems (emergency cabins etc) .Having these on a mini ATC fuse I can cycle them & in good weather there back in form in a few days , clouded or winter , week could happen I found .. My weather is a little worse than head office Arlington WA.
« Last Edit: April 01, 2016, 08:43:07 PM by CDN-VT »
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.