Author Topic: Error code for dead cooling fans?  (Read 278 times)

grgdgreek

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
Error code for dead cooling fans?
« on: August 04, 2017, 08:03:31 AM »
Just a thought.
Title says it all.

George
« Last Edit: August 04, 2017, 10:01:42 AM by grgdgreek »
Home:6*135w mitsu.10*175w shuko. 2* cl150.3*D400 turbines.
Rolls18*4v series 5000 545ah*3 .2*Victron 3000 multiplus inv/chg. 24v. Shop:28*185w shuko. Sunny island. Sunnyboy.Rolls 40*s530.48volt.Sunny web box.

Vic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1775
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #1 on: August 04, 2017, 10:46:38 AM »
Hi George,

Still,  what you are asking is not too clear;

Are you asking if there is such an Error Code?

OR,  are you saying that you are seeing such a Code,  and would like to know just what to do?

I know nothing of such a Code.

When one turns OFF the PV in and the battery breaker,   and then turn ON the battery breaker again,  during the Boot process,  the internal fans will run for several seconds,  which can be heard ...

Vic
Off Grid - Two systems -- 4 SW+ 5548s, Surrette 4KS25 1280 AH X2@48V, 11.1 KW STC PV, 3X MidNite Classic 150 w/ WBjrs, Beta KID on S-530s, MX-60s, MN Bkrs/Boxes.  Thanks MN for Great Products/Service/Support!

grgdgreek

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #2 on: August 04, 2017, 11:58:39 AM »
Hi Vic,
I was thinking that maybe on the next firmware release Midnite might be able to put a self diagnose for the cooling fans.
For example if one of the fans has a problem it could give us a heads up on the mngp.

George
Home:6*135w mitsu.10*175w shuko. 2* cl150.3*D400 turbines.
Rolls18*4v series 5000 545ah*3 .2*Victron 3000 multiplus inv/chg. 24v. Shop:28*185w shuko. Sunny island. Sunnyboy.Rolls 40*s530.48volt.Sunny web box.

WizBandit

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
  • Senior Technical Support Engineer for Midnite
    • HOME
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #3 on: August 04, 2017, 12:03:56 PM »
The issue is the fans don't have a tach wire to monitor rpms.  Using FET & PCB temperatures would not work always, I have talked with customers that are running close to 80C on the FETs with 105F outside air temp.
2x 3Kw on Trailers & 2x 1.44Kw ThinFilm on Trailers
2.16Kw roof mounted (11,040 watts total)
(4) Classic 200, (2) Classic 150
(2) MidNite B17-5 6Kw Inverter Systems
Iron Edison NiFe 48V Battery

grgdgreek

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #4 on: August 04, 2017, 12:12:09 PM »
Maybe fan current overdraw?

Just putting my thoughts out here.

The fans usually draw more current right before the bearings seize?

George :)
Home:6*135w mitsu.10*175w shuko. 2* cl150.3*D400 turbines.
Rolls18*4v series 5000 545ah*3 .2*Victron 3000 multiplus inv/chg. 24v. Shop:28*185w shuko. Sunny island. Sunnyboy.Rolls 40*s530.48volt.Sunny web box.

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2631
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #5 on: August 05, 2017, 02:12:07 AM »
Hi George...

The problem is that these is no fan current detection or tachometer hardware inside the Classic which makes it kind of hard to detect a defective fan.

Overheating of the Classic is one good indication.  Sound is another although the turbo fan is usually somewhat (too) noisy.

At least the fans aren't too difficult to replace nowadays.  The newer chassis/castings have a fan access plate on the bottom side.

Sorry about the no bad-fan detection.  It's a very good idea though.

boB
K7IQ

grgdgreek

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #6 on: August 05, 2017, 02:20:05 AM »
Thank you.

Just thought of sharing my thoughts.
 

George
Home:6*135w mitsu.10*175w shuko. 2* cl150.3*D400 turbines.
Rolls18*4v series 5000 545ah*3 .2*Victron 3000 multiplus inv/chg. 24v. Shop:28*185w shuko. Sunny island. Sunnyboy.Rolls 40*s530.48volt.Sunny web box.

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2631
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #7 on: August 05, 2017, 12:43:40 PM »
Thank you.

Just thought of sharing my thoughts.
 

George

That great, George.

Next controller will have this feature.  We did add variable turbo fan speed into the Classic though.

boB
K7IQ

Westbranch

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2532
  • Building System (sort of) 1 weekend at a time
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #8 on: August 05, 2017, 02:41:23 PM »
boB, was that in one of the recent versions?

I seldom hear my Classic fans (? never?) just the inverters' fan
« Last Edit: August 05, 2017, 02:44:18 PM by Westbranch »
KID FW1811 560W >C&D 24V 900Ah AGM
CL150 29032 V.2126-NW2097-GP2133 175A E-Panel WBjr, 3Px4s 140W > 24V 900Ah AGM,
2 Cisco WRT54GL i/c DD-WRT Rtr, NetGr DS104Hub Hughes 1100 Sat. Modem
Cotek ST1500 Inv  want a 24V  ROSIE Inverter
OmniCharge3024  Eu1/2/3000iGens
West Chilcotin 1680+W to come

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2631
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #9 on: August 05, 2017, 10:21:14 PM »
boB, was that in one of the recent versions?

I seldom hear my Classic fans (? never?) just the inverters' fan

I can't remember the serial numbers or date exactly but variable fan speed has been in there for about
a year or year and 1/2 now ?

boB
K7IQ

garryf

  • Newby
  • *
  • Posts: 5
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #10 on: November 23, 2017, 12:22:57 AM »
Hi I have 3 Classic 250's..2 about 5 years old and 1 about 1 year old. I took a closer look at the 3 classics I have. It is pitch black out now and on the 2 older classics, they are now in resting mode all 3 fans are running. (Turbo fan might be off--hard to tell but definitely the fet fans are running.) On the newer 1 year old classic, it also is in resting mode and all fans are off. So it is an issue with the old classics. I installed the latest firmware yesterday from the webpage hoping this would solve my problem... It seems like the fans in the older classics never did turn off as I said earlier the fans under the fet bus in each older classic were seized and I had noticed this when I went in to replace the noisey turbo fans. Do you know if something can be done? It seems like turn them off in resting mode and on when in normal mode would work fine....Wonder if anyone else has noticed this?

I may have previously saved the classics as I have a large fan in the building that turns on and blows on the classics when the building temp gets around 85 F.

Do the engineers monitor this forum? Hope something can be done.

Thx,

garry

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 755
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: Error code for dead cooling fans?
« Reply #11 on: November 26, 2017, 01:51:38 AM »
@ Garryf
http://midniteftp.com/forum/index.php?topic=3913.0

I gave my points on your constant run fans , with your first post.
As with a fan sensing , since they now have  variable fan speed on the later ones ,I thought the newest one had a bum /weak fan till It got warm & came on strong ..
 # wire & 4 wire fans in small size are not common but out there for the fancy puters .
That would be nice. I hear my fans & thats a good SOUND !!

VT
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.