Author Topic: WB Jr stopped working! Help!  (Read 207 times)

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
WB Jr stopped working! Help!
« on: August 12, 2017, 12:32:20 PM »
Every thing has been working fine, then this morning I wake up to low battery with full sun. Kid says "check WB JR wiring". Looks all fine and tight. I don't see WB Jr blinking anymore. No storms but suddenly dead... I'd like to quickly circumvent the WB Jr but when I turn it off it still says check WB Jr. I hear a relay constantly clicking too. I'd love to charge my most precious batteries.

Any thoughts??
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

Westbranch

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2487
  • Building System (sort of) 1 weekend at a time
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #1 on: August 12, 2017, 12:52:40 PM »
Turning the Settings to OFF should have done it..

Have you tried a factory reset?  That is the first step  to see if the gremlins are looose in your KID>>  other wise disconnect the WBjr wire first,then remove it from the shunt if no change
KID FW1811 560W >C&D 24V 900Ah AGM
CL150 29032 V.2126-NW2097-GP2133 175A E-Panel WBjr, 3Px4s 140W > 24V 900Ah AGM,
2 Cisco WRT54GL i/c DD-WRT Rtr, NetGr DS104Hub Hughes 1100 Sat. Modem
Cotek ST1500 Inv  want a 24V  ROSIE Inverter
OmniCharge3024  Eu1/2/3000iGens
West Chilcotin 1680+W to come

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2613
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #2 on: August 12, 2017, 04:41:04 PM »
So, is the Kid charging ?   If so, do you have a voltmeter that you can check the voltage
coming out of the Kid and going to the WB Jr. ?  It should show something around 12V to
14V DC or so.

The signal back and forth to/from the WB. Jr. pulses low but is mainly sitting at around 12V DC most of the time.

boB
K7IQ

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #3 on: August 12, 2017, 10:00:18 PM »
After turning the charger on and off a few times it is finally charging the batteries but still says check WB JR wiring. I'll try all your suggestions when I get back from vacation. Thanks,
PK
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #4 on: August 23, 2017, 10:44:45 PM »
Relay "K2" next to terminals inside rear of Kid was clicking wildly and still no charging from the PV even though I had 57V at the terminal. Called MS and they said just send the whole thing back... Let's try again. Greatest guys, they're sending out the new one immediately so I'm not without power.
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #5 on: September 04, 2017, 11:18:46 AM »
Received the new Kid and it is charging! Yeah, BUT still no LED lit on the WB Jr and the display still shows "WB Jr unplugged, check wiring". WB Jr is back on the shunt as it used to be nice and secure with wire towards battery cable. Up at the back of the Kid, I had my probes on Battery neg and the WB JR terminal (next to other two aux) and I see there is 12.8 & 15.7V flashing alternately when my positive probe is stuck in the terminal with the  WB Jr wire plugged in and neg probe on the Neg battery terminal. When I unplug the WB Jr wire and put the neg probe on it and the positive probe on the positive battery terminal it shows 12.6V. No other combinations of probe to wires show any voltage.

Could my new WB Jr have been killed by the last Kid? Hmmm...
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #6 on: September 04, 2017, 12:29:30 PM »
Wasn't watching close enough. WB Jr is flashing every 5 seconds as it should be. Scrolled over in status display and it shows Amps (live), SOC % 98 ... but still flashes "WB Jr unplugged, check wiring". All seems to be working fine.?
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

boB

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2613
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #7 on: September 04, 2017, 07:27:47 PM »

Hi PK...   Where exactly are you seeing the message,  "WB Jr unplugged, check wiring"  ?

Is this on your PC using the Local App software ?   I don't think that the MNGP remote
has this type of message...  If so, can you look on the MNGP display ?

Thanks,
boB
K7IQ

ClassicCrazy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1369
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #8 on: September 04, 2017, 08:33:40 PM »

Hi PK...   Where exactly are you seeing the message,  "WB Jr unplugged, check wiring"  ?

Is this on your PC using the Local App software ?   I don't think that the MNGP remote
has this type of message...  If so, can you look on the MNGP display ?

Thanks,
boB

He has the Kid not a Classic .

Larry
system one
Classic 150 , 20 Kyocera 135watt , 12s Soneil 2v 540amp lead crystal for 24v pack , Outback 3524 inverter
system two
Classic 150 ,5s 135 watt Kyocero , 16s Calb 100AH LiFePO4 , Outback VFX 3648 inverter
system three
Midnite KID MPPT 24 DC in to  12 volt AGM batterie

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #9 on: September 04, 2017, 09:38:43 PM »
The Kid display has this when in status screen, I think 3 clicks of the right soft key to see the WB Jr readings. It only flashes the phrase quickly. I was wondering if it corresponds to the blue LED flash on the WB Jr but didn't watch that closely as they are two feet apart.
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 696
  • Thats a C/V-107 pulling a barge on candled ice. ^
Re: WB Jr stopped working! Help!
« Reply #10 on: September 04, 2017, 09:56:10 PM »
I also had this happen . I went the same was as PK did , But I know my kid had a reworking from Mr S @ MS for a leaking cap .
I changed the WB-jr & all went back to normal . I have had two WB-jrs do this & will be bringing them down to The Gent beside Ms Cole to figure them .
Sorry Mr Gent , But talking to nice woman , well Ya know ! I forgot your  name Sir who trouble shoots the WBjr.

VT
« Last Edit: September 06, 2017, 12:07:18 AM by CDN-VT »
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c +30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -1020 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 3sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah Outback Barns & out blds.
48Vdc almost done.